Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου η εκδήλωση με τίτλο “Από το Προκόπιο της Καππαδοκίας στο νέο Προκόπιο της Εύβοιας”, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης, Τοπογράφος Μηχανικός, μόνιμος κάτοικος Νέου Προκοπίου και άμεσος απόγονος Καππαδοκών προσφύγων, μοιράστηκε με το κοινό ιστορίες και στοιχεία για τον Ελληνισμό στην Μικρά Ασία, την Ανταλλαγή και την ιστορία του χωριού Νέο Προκόπι.

Ο κ. Ενωτιάδης, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος της Κοινότητας Προκοπίου και Δήμαρχος Κηρέως για πολλά χρόνια, φέρει βαθιά γνώση και προσωπική εμπλοκή με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Στην ομιλία του, ο κ. Ενωτιάδης εστίασε στις αφηγήσεις των προγόνων του, οι οποίες μετέφεραν ζωντανά τον πόνο και την αγωνία των προσφύγων της Μικράς Ασίας, αλλά και την αστείρευτη δύναμή τους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους σε μια νέα πατρίδα.

Παράλληλα, ο κ. Ενωτιάδης αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία του Προκοπίου της Καππαδοκίας, την αλλαγή της ονομασίας σε Νέο Προκόπιο και την ίδρυση του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου Ρώσσου, στο οποίο σήμερα ο ίδιος διατελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση πλούσιου φωτογραφικού υλικού, το οποίο ενίσχυσε οπτικά την αφήγηση και πρόσφερε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.