Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Χρήστος Βασιλείου, Θωμάς Χαντζής, Σωτήριος Τοροσιάν, Δημήτριος Τούσης, Σωτήριος Σκάνδαλος, Νικόλαος Ενωτιάδης.

Η μεγάλη δεσποτική εορτή του καλοκαιριού, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, εορτάσθηκε εφέτος με ιδιαίτερα συγκινητικό τόνο στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, ένα χρόνο ακριβώς μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Βορείου Ευβοίας, η οποία εκτιμάται όχι έχει κάψει τουλάχιστον 600.000 στρέμματα δάσους, γεγονός που την κατατάσσει ως τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της Ελλάδας.

Το απόγευμα της 5ης Αυγούστου 2022, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην πανηγυρίζουσα και θαυμαστώς διασωθείσα Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ, ο οποίος, κτίζοντας την Ι. Μονή το 1520, αφιέρωσε το καθολικό της στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Τον Σεβασμιώτατο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλός του, Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου και ο Διάκονος Σταύρος Καλαφάτης, ενώ τον υποδέχθηκαν η Αδελφότητα υπό τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδη, Ιερείς της γύρω περιοχής και οι πολλοί προσκυνητές της Ι. Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον μεγάλο πανηγυρικό Εσπερινό, κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στα γεγονότα που βίωσαν στο όρος Θαβώρ οι πρόκριτοι των μαθητών και πώς κάθε χριστιανός καλείται να μετέχει στα ίδια βιώματα, καλλιεργώντας την αγάπη και την εμπιστοσύνη στον Ιησού Χριστό, τον Οποίο δεν αρκεί να παραδεχόμαστε, αλλά πρέπει να τον γνωρίζουμε και να τον ομολογούμε, ως Θεάνθρωπο, να εγκεντρίζουμε τη ζωή μας με Εκείνον και το θέλημά Του, έστω κι αν η εποχή μας και η ταυτισμένη με αυτήν λογική παραμερίζει την σωτήρια πίστη και την υπακοή στον Θεό, βάζοντας στη θέση τους την ολέθρια αυτοδιάθεση, που διαστρεβλώνει την γνήσια ταυτότητα του ανθρώπου και τον υποβιβάζει ολοένα και χειρότερα.

Μπορείτε να παρακολουθήσε ολόκληρη την ιερά ακολουθία και το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=DPn5QENZF34

Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, στην Ι. Μονή Οσίου Δαυΐδ, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, ενώ τον ιερό άμβωνα διηκόνησε ο Πρωτοσύγκελλος π. Νικόδημος Ευσταθίου, αναφέροντας ότι η Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος διδάσκει μεγάλες αλήθειες, που αποτελούν θεμέλια της Πίστεώς μας. Απαντά σε ερωτήματα, όπως τί είναι ο Χριστός, τί είναι ο άνθρωπος, τί είναι ο παράδεισος και πώς αξιωνόμαστε κι εμείς να απολαύσουμε τη θέα του Χριστού.

Μετά την συμμετοχή των περισσοτέρων στην Θεία Κοινωνία και λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε εόρτια στους προσκυνητές και τους κατ’ όνομα εορτάζοντες, συνεχάρη τον π. Νικόδημο για την θαυμάσια ομιλία του και ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο π. Γαβριήλ για την άρτια και αρχοντική ετοιμασία της πανηγύρεως.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Όρθρο, την Θεία Λειτουργία και το κήρυγμα του π. Νικοδήμου στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=EMWElHZP7p0

Το απόγευμα του Σαββάτου 6 Αυγούστου 2022, στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπι τελέσθηκε ο Εσπερινός του πρώτου ευχαριστήριου εορτασμού, του θαύματος του Οσίου Ιωάννου, της απρόβλεπτης βροχοπτώσεως (7 Αυγούστου 2021) και διασώσεως του Προκοπίου από την πυρκαγιά.

Λίγο πριν τον Εσπερινό, μεταφέρθηκε στον Ι. Ναό του Οσίου Ιωάννου, εν πομπή, η εφέστιος ιερά εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, προστατών της Ενορίας του Προκοπίου.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος πλαισιούμενος από Κληρικούς όλης της Βορείου Ευβοίας με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αρχιμ. Νικηφόρο Ευσταθίου, ενώ αμέσως μετά τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε, με πολυπληθέστατη συμμετοχή ευσεβών προσκυνητών, η λιτάνευση του αφθάρτου σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου και της ι. εικόνος των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπως έπραξαν πριν ένα χρόνο, υπό την απειλή της πύρινης λαίλαπας, οι δύο Ιερείς, ο μακαριστός πρωθιερέας του Ι. Προσκυνήματος, Πρωτοπρεσβ. Νικόλαος Βερνέζος και ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Οικον. Δημήτριος Πατεράκης μαζί με τα μέλη του Συλλόγου Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας και Διάσωσης Προκοπίου και τους εναπομείναντες άνδρες εθελοντές υπερασπιστές της κωμοπόλεως, μετά την εκκένωση του Προκοπίου κατά την συμβουλή της Πολιτικής Προστασίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Εσπερινό στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=TsEvUJN6KpI

Την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022, τελέσθηκε ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος εν συνεχεία προέστη στη Θεία Λειτουργία κατά την οποία έλαβε χώρα και η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του εκ Προκοπίου καταγωμένου Διακόνου Ανέστη Δανέλη.

Ο Σεβασμιώτατος, στον νουθετήριο λόγο του προς τον χειροτονούμενο, ανέφερε την κατεύθυνση της διακονίας του Ιερέα, ο οποίος είναι μάρτυρας και κήρυκας του αναστάντος Χριστού, διάκονος της Εκκλησίας, των μελών Της και εργάτης του επαίνου της Εκκλησίας. Αμέσως μετά την χειροτονία το ευσεβές πλήρωμα των πιστών συνευδόκησε αναφωνόντας το «Άξιος!» για τον νέο Ιερέα.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Δημήτριο Πατεράκη-Εφημέριο της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ν. Προκοπίου, ο οποίος τυγχάνει πολύτεκνος πατέρας, όχι μόνο επειδή με την Πρεσβυτέρα του Ασημίνα έχουν αποκτήσει οκτώ τέκνα, αλλά διότι το κέντρο βάρους της ποιμαντικής του διακονίας είναι οι νέοι της Ενορίας, τέκνο της οποίας υπήρξε και ο νέος Ιερέας π. Ανέστης Δανέλης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ιερές ακολουθίες και την χειροτονία στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=kfNggz8P770

Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου Σπαθαρίου Κηρέως, όπου, πλαισιούμενος από τους Πρωτοπρεσβ. Δημήτριο Σταμούλο-Εφημέριο Κηρίνθου και μέχρι σήμερα τοποτηρητή Εφημέριο του Σπαθαρίου, Δημήτριο Πατεράκη, τον νέο Εφημέριο της Ενορίας Πρεσβ. Ανέστη Δανέλη και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, χοροστάτησε στην ι. ακολουθία του Μεγάλου Παρακλητικού κανόνος της Θεοτόκου.

Στη διδακτική ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπως περιγράφονται και υμνούνται στην κατανυκτική ακολουθία της ιεράς Παρακλήσεως που ψάλλεται κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο, εν όψει της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και εν συνεχεία παρουσίασε στους ευσεβείς ενορίτες τον νέο Εφημέριό τους, ευχόμενος να εργασθούν από κοινού, ώστε να συνεχίσει να καρποφορεί η λογική ποίμνη του Χριστού.

Το σύνολο των ιερών ακολουθιών αναμεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7 fm).