Η Τοπική μας Εκκλησία έχει αφιερώσει το τρέχον έτος 2024 στην σημαντική επέτειο συμπληρώσεως εκατό ετών της παρουσίας στον τόπο μας του ιερού και αφθάρτου και θαυματουργού ιερού Λειψάνου του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, του νέου Ομολογητού και έχει προγραμματίσει σχετικές τιμητικές-επετειακές εκδηλώσεις.

Μία από τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις, που απευθύνεται στα παιδιά και τους εφήβους των Νεανικών Ενοριακών Συντροφιών είναι η προκήρυξη Διαγωνισμών ζωγραφικής, φωτογραφίας και αναμνηστικής διηγήσεως, οι οποίοι θα διαρκέσουν ολόκληρο το σχολικό έτος 2023-2024.

Αναλυτικά,

α) ο διαγωνισμός ζωγραφικής έχει θέμα την περιπέτεια της μεταφοράς του ιερού Λειψάνου του Οσ. Ιωάννου από την Καππαδοκία στην Εύβοια,

β) ο διαγωνισμός φωτογραφίας αφορά την συλλογή φωτογραφικού υλικού εποχής από την μετακίνηση των προσφύγων και την έλευσή τους στην Εύβοια και

γ) ο διαγωνισμός αναμνηστικής διηγήσεως έχει θέμα την καταγραφή μαρτυριών προσφύγων και απογόνων τους κατά το διάστημα της δοκιμασίας του εκπατρισμού τους και της μεταφοράς του Οσ. Ιωάννου στην Εύβοια.

Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν από τις αρχιερατικές περιφέρειες Σκοπέλου, Σκιάθου, Αιδηψίων, Ιστιαίας, Λίμνης, Αγ. Άννης, Κηρέως και Μεσσαπίων, μπορούν να παραδίδουν τα έργα τους στο Ιερό Προσκήνυμα του Οσ. Ιωάννου του Ρώσσου στο Ν. Προκόπι και συγκεκριμένα στον Πρωθιερέα του Ι. Προσκυνήματος Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτ. π. Ιωάννη Μάρκου, αφού επικοινωνήσουν, εκ των προτέρων, στα τηλέφωνα 22270-41209/41275/41462.

Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν από την αρχιερατική περιφέρεια Χαλκίδος, μπορούν να παραδίδουν τα έργα τους στο Γραφείο του Ι. Προσκυνήματος στη Χαλκίδα (οδ. Αγγ. Γοβιού 22) και συγκεκριμένα στον Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτριο Τούση, αφού επικοινωνήσουν, εκ των προτέρων, στο τηλέφωνο 22210-25008.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, πρόκειται να βραβευθούν τα τρία καλύτερα έργα, ανά θεματική ενότητα και να εκτεθούν σε χώρο, που θα ανακοινωθεί κατόπιν.

Είναι σπουδαίο, ως ελάχιστη τιμή προς τον πρόσφυγα άγιο και προστάτη της Ευβοίας Όσιο Ιωάννη τον Ρώσσο, να του χαρίσετε έργα της προσωπικής σας δημιουργικότητας, εμπνευσμένα από την μοναδικής ιστορικής σημασίας έλευση και παρουσία του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στον τόπο μας.