Με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντική προσέλευση συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε το διήμερο 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2019, το 1ο Βιωματικό Σεμινάριο Ψαλτικής Τέχνης, υπό την αιγίδα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς  Μητροπόλεως Χαλκίδος «Ιερεύς Παύλος ο Σκοπελίτης».

Το Σεμινάριο έλαβε χώρα στη φιλόξενη συνεδριακή αίθουσα του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και εισηγητής ήταν ο κ. Σωτήριος Δεσπότης, δρ Μουσικολογίας, συνθέτης και Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Τούμπας Θεσσαλονίκης.

Τον Αγιασμό για την έναρξη των εργασιών του Σεμιναρίου τέλεσε, εκ προσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος μετέφερε σε όλους τις ευχές του Σεβασμιωτάτου καθώς και τις ευχαριστίες του προς τον εκλεκτό ομιλητή για την παρουσία του.

Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεών του ο κ. Δεσπότης προσέγγισε βιωματικά την ψαλτική τέχνη παρουσιάζοντας ανώτερες θεωρητικές και πρακτικές πτυχές της ψαλτικής τέχνης, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον  των συμμετεχόντων, βάζοντάς τους σε διαδικασία αναστοχασμού και αναθεώρησης της σχέσης του καθενός με τη ψαλτική τέχνη.

Ο κ. Δεσπότης έθιξε ζητήματα ερμηνείας και αισθητικής της ψαλτικής μας παράδοσης, ζητήματα θεωρητικής συγκρότησης του ψάλτου, γόνιμης αξιοποίησης του έργου των μεγάλων διδασκάλων παλαιών και νεότερων τόσο στην εκτέλεση όσο και στη διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής, ζητήματα σωστής προετοιμασίας του φωνητικού οργάνου πριν την άνοδο στο αναλόγιο, διεύθυνσης χορού και περιγραφικής κινησιολογίας του χοράρχη και πολλά άλλα καίριας σημασίας θέματα που αφορούν άμεσα κάθε ψάλτη και φίλο της εκκλησιαστικής μουσικής μας παράδοσης.

Το παρόν έδωσαν Ιερείς της τοπικής Εκκλησίας, Καθηγητές της Βυζαντινής Μουσικής και  Ιεροψάλτες της Ι. Μητροπόλεώς μας, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ευβοίας κ. Γεώργιος Γερογιάννης και ο Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Κουτσουρός, ο Πρωτοψάλτης του Ι. Προσκυνήματος κ. Θεοδόσιος Στεργιόπουλος, οι οποίοι μάλιστα ξεναγήθηκαν και στους χώρους του Μουσείου και θαύμασαν τα σημαντικά εκθέματα που φυλάσσονται εκεί.

Κοινή εντύπωση όλων ήταν η επιτυχής διοργάνωση και διεξαγωγή του 1ου Βιωματικού Σεμιναρίου Ψαλτικής Τέχνης, το οποίο ωφέλησε πολλαπλώς όσους συμμετείχαν και αποτέλεσε ακόμα μία αξιόλογη δραστηριότητα της Τοπικής μας Εκκλησίας, ενώ και ο κ. Δεσπότης έφυγε με άριστες εντυπώσεις από το Προκόπι, όπως το δήλωσε δημόσια, τόσο για τη διοργάνωση του σεμιναρίου, ευχαριστώντας προς τούτο τον φιλοξενούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και τους συνεργάτες του στο Ι. Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, όσο και για τον ζήλο των συμμετεχόντων, οι οποίοι παρακολούθησαν τις εισηγήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αρχή έως το τέλος και δεν σταματούσαν να λένε πόσο ωφελημένοι βγήκαν από τα όσα άκουσαν και έμαθαν.

Την κύρια ευθύνη της οργανώσεως του Σεμιναρίου είχε, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου, ο εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου κ. Δημήτριος Τζιμώκας, ο οποίος συνεργάστηκε για την πραγματοποίησή του με τους Ιερείς και τους εργαζομένους στο Ι. Προσκύνημα.