ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 143η 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΙΣΤΙΑΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ 

Πρός
τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές  Αδελφότητες και τον ευσεβή Λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

Αγαπητά μου πνευματικά παιδιά,

Με την χάρη του Θεού, δρασκελήσαμε σήμερα το κατώφλι ενός νέου χρόνου και είναι πολλές και θερμές οι ευχές που ανταλλάσουμε, εκφράζοντας την επιθυμία και την ελπίδα μας νάναι γεμάτος υγεία και χαρά.

Βέβαια όσοι ανήκουμε στην Εκκλησία του Χριστού, γνωρίζουμε οτι η εκκλησιαστική χρονιά αρχίζει την πρώτη του μηνός Σεπτεμβρίου, αλλά δεν έχουμε πρόβλημα να γιορτάζουμε και τήν πρώτη Ιανουαρίου, μιάς και ο χρόνος είναι κάτι το σχετικό, που αρχίζει με την από τον Θεό δημιουργία του κόσμου και κάποτε θα τελειώσει. Ο Θεός είναι αιώνιος και για την αιώνια ζωή και Βασιλεία έχει προορίσει και εμάς.

Ας είναι. Δοξάζουμε και ευχαριστούμε τον Κύριο, για τη νέα του αυτή δωρεά και τον ικετεύουμε να μας αξιώσει, σωστά και για την σωτηρία μας, να αξιοποιήσουμε και τούτο το νέο χρόνο.

Η Τοπική μας Εκκλησία αυτόν τον νέο χρόνο τον αφιερώνει στην σημαντικη επέτειο, της συμπληρώσεως εκατόν ετών της παρουσίας στον τόπο μας του ιερού και αφθάρτου και θαυματουργού ιερού Λειψάνου του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, του νέου Ομολογητού.

Όντως, Εκατό χρόνια πέρασαν, από τότε, που οι ξεριζωμένοι από το Προκόπιο της Καππαδοκίας αδελφοί μας, με κόπους απερίγραπτους, πόνους ανείπωτους, δάκρυα πικρά και κινδύνους παντοειδείς, έφθασαν στο Νησί μας και μας εκόμισαν το ιερό αυτο λείψανο, που εξαγγέλει σιωπηρά αλλα εύγλωτα το φαιδρό της Αναστάσεως κήρυγμα!

Ευχαριστούμε τον Όσιο Ιωάννη, που έγινε και αυτός πρόσφυγας μαζί με τα παιδιά του και προτίμησε τον τόπο μας ως κατοικία του και τον παρακαλούμε να πρεσβεύει για μας, ώστε εμπράκτως να εκδηλώνουμε την πρός αυτόν οφειλόμενη ευγνωμοσύνη και τιμή και να μας ενισχύσει να διοργανώσουμε και να φέρουμε σε αίσιο πέρας τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε, για την δόξα του Θεού και τον έπαινο της Εκκλησίας, της Οποίας καρπός άγλαος είναι και ο ίδιος ο Όσιος Ιωάννης!

Δεν είναι, όμως, δυνατόν, σε τούτη την αναφορά μου, να μήν μνησθώ όλων τών προσφύγων, τους οποίους άκαρδα ξερίζωσαν από τις Πατρίδες μας τις αλησμόνητες, τα άγια κα αιματωμένα χώματα, οι ισχυροί του κόσμου τούτου.

Άφησαν οι κατατρεγμένοι περιουσίες, σπίτια και άλλα υλικά πράγματα και πήραν ελάχιστα ρουχαλάκια, όσα χωρούν σε ένα μπόγο, αλλά όμως δεν εγκατέλειψαν ιερές εικόνες, λείψανα αγίων, δισκοπότηρα και άλλα ιερά κειμήλια της Πίστεως! Τα μετέφεραν μαζί τους σε μαρτυρική πορεία και ζωή σταυρωμένη, με την βεβαιότητα της Άνωθεν βοήθειας και την ελπίδα της Αναστάσεως! Και δεν διαψεύθηκαν!

Έσπειραν με πόνο και δάκρυα στην νέα τους Πατρίδα, αλλά και αξιώθηκαν να χαρούν πλούσια συγκομιδή. Κυριολεκτικά εκ τής τέφρας τους αναγεννήθηκαν! Και μας μετέφεραν πολιτισμό και το αθάνατο ορθόδοξο ήθος, που χαρακτηρίζει το γένος μας το ευλογημένο! Από την Μικρά Ασία προήλθαν μεγάλοι άγιοι, Πατέρες της Εκκλησίας και Μάρτυρες, οι οποίοι με κόστος πολύ φύλαξαν ανόθευτη και κρυστάλλινη την Ορθόδοξη Πίστη.

Ας είναι μαζί τους αναπαυμένοι στην ποθεινή ουράνια Πατρίδα, στην χαρά της Ουράνιας Βασιλείας και οί ξεριζωμένοι πρόσφυγες αδελφοί μας.

Και ο σκοπός της δικής μας ταπεινής αφιερώσεως είναι να αναβαπτισθούμε σε αυτό τον ανακαινιστικό ορθόδοξο και εκκλησιαστικό τρόπο ζωής, που είναι η ασφαλές οδός για να ζήσουμε γεμάτα, δημιουργικά και χαρούμενα όσα χρόνια μας χαρίσει ο Θεός στην γή και για να εισέλθουμε χαίροντες στην ατελεύτητη και χωρίς χρονικούς η άλλους περιορισμούς αιώνια ζωή!

Καλή και τρισευλογημένη σας εύχομαι τη νέα χρονιά, με τις πρεσβείες του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσσου, του σκλαβωμένου, του κατατρεγμένου, του πονεμένου πρόσφυγα, του ξένου για τον κόσμο τούτο, του ουρανοπολίτου και νέου Ομολογητού!

Με πατρική αγάπη και στοργή
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Εγκύκλιος Πρωτοχρονιάς, Το 2024 Αφιερωμένο στα 100 έτη παρουσίας του Οσίου Ιωάννου στην Εύβοια