Το εσπέρας της Τρίτης 26 Μαΐου 2020 ετελέσθη, με λαμπρότητα ο Αναστάσιμος Πανηγυρικός Εσπερινός της Αποδόσεως του Πάσχα και του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσσου του νέου Ομολογητού, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Προσκύνημά Του, όπου η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων φυλάσσει με ευλάβεια το Άφθαρτο Ιερό Σκήνωμά του, ως δώρο πολύτιμο.

Και φέτος, χιλιάδες πιστοί, συντεταγμένοι με τα ισχύοντα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού covid-19, προσήλθαν να λάβουν τη Χάρη του Τριαδικού Θεού με τις πρεσβείες του Οσίου Ιωάννου, να τιμήσουν την μνήμη Του και να αποθέσουν στο ιερό του Λείψανο τα φορτία των προβλημάτων της ζωής. Πλήθη μάλιστα πιστών ανθρώπων, ιδιαιτέρως νέων, με συγκλονιστική θερμότητα πίστεως και παλμό αγάπης, παρά τον βροχερό καιρό, περπάτησαν και φέτος απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων, από τη Χαλκίδα ή και την Βόρειο Εύβοια έως το Νέο Προκόπιο, εκπληρώνοντας το «τάμα» τους και δείχνοντας έτσι την μεγάλη πίστη τους στον Τριαδικό Θεό και τον «φίλο» Του Όσιο Ιωάννη.

Στον Αναστάσιμος Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Τιμόθεο Μπαϊμπάκη-Ιεροκήρυκα, Δαμασκηνό Μάκρα-Ιεροκήρυκα, τον Πρωτοπρεσβ. Ιωάννη Μάρκου-Αρχιερατικό Επίτροπο Κηρέως και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα.

Πριν τα απόστιχα τροπάρια του Εσπερινού ο Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου κήρυξε προς τους πιστούς τον θείο λόγο, αναφερθείς στον πολύκοπο και πολυβάσανο βίο του Οσίου και κυρίως στην εποικοδομητική αξιοποίηση της νυχτερινής του ζωής, μέσα από την εκτενή προσευχή και, δι’ αυτής, την καλλιέργεια της ζωντανής επικοινωνίας του με τον Τριαδικό Θεό.

Μεταξύ των πιστών, παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης κ. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σταύρος Κουτσουράς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Πατσιούρας.

Κατά την διάρκεια της νύκτας τελείται ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ, στην οποία προεξάρχει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος-Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ αμέσως μετά θα τελεσθεί ο Αναστάσιμος Όρθρος, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ωστόσο, λόγω των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων δεν θα πραγματοποιηθεί η ιερά Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου, ανά τας οδούς του Νέου Προκοπίου.

Όλες οι ιερές ακολουθίες μεταδίδονται από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της τοπικής μας Εκκλησίας 97,7 fm και προβάλλονται από τις ιστοσελίδες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, της Ιεράς Μητροπόλεως, του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου, του tvopen.gr (υβριδική τηλεόραση), ecclesiaTV.gr και intv.gr.

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Δημήτριος Τούσης.