Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ 452/10.3.2020 εγκυκλίου σημειώματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα νέα μέτρα, τα οποία υπέδειξε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας, στη χθεσινή της συνεδρία για την αντιμετώπιση της επιδημίας της νόσου του κορωνοϊού, ανακοινώνονται τα παρακάτω:

 1. Αναστέλλεται, μέχρι νεωτέρας εντολής, η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, των Σχολών και των Βιωματικών ομάδων Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και των Χορωδιών τους, της Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων της Ι. Μητροπόλεως, των Σχολών Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και Μελέτης Αγίας Γραφής και των άλλων συναφών δραστηριοτήτων, ως και αναβάλλονται οι διάφορες εκδηλώσεις, εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματισθεί, κατά την περίοδο αυτή.Προτρέπονται οι νέοι να μην παρευρίσκονται σε κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται πολλοί. Ως εκ τούτου, ματαιώνεται η προγραμματισμένη για τις 22 Μαρτίου ε.ε. εκδήλωση της Χορωδίας-Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, για την επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821, στη Σχολή Πεζικού. Αντ’ αυτής θα τελεσθεί ο Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Χαλκίδος με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο.

  Επίσης, ματαιώνεται η καθιερωμένη εκδήλωση για την Μεγάλη Εβδομάδα, της 8ης Απριλίου ε.ε. στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος, επειδή δεν θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες πρόβες της χορωδίας των Ιεροψαλτών.

  Ομοίως, δεν θα παρατεθεί το προγραμματισμένο γεύμα στην σύναξη των Αναγνωστών την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών (22.3.2020).

  Συνάμα ματαιώνονται οι προσκυνηματικές εκδρομές εντός και εκτός Ι. Μητροπόλεως, που διοργανώνονται με ευθύνη των Ενοριών και των Ιδρυμάτων.

 2. Απαγορεύονται οι επισκέψεις σε όλες τις κλειστές εκκλησιαστικές δομές των ορφανοτροφείων, των μονάδων ΑΜΕΑ, των Γηροκομείων κ.α. Αναστέλλεται η λειτουργία των Ξενώνων Ιερών Μονών και Ιερών Προσκυνημάτων, ενώ εντέλλονται οι Διευθυντές των Ιδρυμάτων να εφαρμόζουν με ακρίβεια τα μέτρα, που αφορούν σε αυτές τις δομές, όπως έχουν ανακοινωθεί από τους δημοσίους υπευθύνους φορείς.
 3. Τα Ενοριακά συσσίτια θα λειτουργούν υπό την μορφή της διανομής των πακέτων-γευμάτων και όχι της σίτισης εντός των σχετικών δομών.
 4. Οι Υπηρεσίες των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως θα δέχονται το κοινό τις εργάσιμες ημέρες και μόνο για μία ώρα ημερησίως, ήτοι από 10:00-11:00 π.μ.
 5. Επίσης, η Ιερά Σύνοδος επιβεβαιώνει την απόφασή Της για την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας των Ιερών Ναών και την τέλεση σε αυτούς των Ιερών Ακολουθιών.

Παρακαλούμε, για την πιστή τήρηση των αναγκαίων μέτρων, για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας και την αποφυγή πανικού και οποσδήποτε συνιστούμε θερμή προσευχή προς τον φιλάνθρωπο Θεό, να επιβλέψη ιλέω όμματι επί πάσαν την κτίσιν και πάντα άνθρωπον καί να μας ρύση από παντός κινδύνου.