Χαλκίδα 29 Σεπτεμβρίου 2019
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν Τ Υ Π Ο Υ
H δεύτερη κατά το έτος Εορτή του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας ετελέσθη το Σαββατοκύριακο 28-29 Σεπτεμβρίου 2019, προεξάρχοντος του οικείου Ιεράχρου, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με συμμετοχή Ιερέων και Διακόνων και πλήθους μεγάλου του Λαού του Θεού.
Η δεύτερη αυτή Πανήγυρη καθιερώθηκε το έτος 1970, εις Ανάμνησιν των Εγκαινίων του Ιερού Ναού, τα οποία τέλεσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος (Σελέντης), την τελευταία Κυριακή του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 1969.
Εφέτος, λόγω της συμπληρώσεως πενήντα ετών από τα Εγκαίνια του Ι. Ναού προσήλθε μεγαλύτερο, από του συνηθισμένου, πλήθος προσκυνητών, όπως επίσης και αρκετοί, οι οποίοι πραγματοποίησαν το καθιερωμένο τάμα τους προς τον Όσιο Ιωάννη και μάλιστα, κάποιοι από αυτούς πεζοί, διανύοντας περισσότερα από 40 χιλιόμετρα.
Το Σάββατο το απόγευμα ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και η Παράκληση προς τιμήν του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου. Εκεί ο Σεβασμιώτατος ομίλησε επίκαιρα, αναφέροντας ότι φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τα εγκαίνια του Ι. Προσκυνηματικού Ναού του Οσίου Ιωάννου, τα οποία τέλεσε ο προκάτοχός του μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Νικόλαος Σελέντης.
Τα Εγκαίνια ενός Ι. Ναού, σύμφωνα και με την υμνολογία της Εκκλησίας, είναι παλαιός νόμος και καλώς έχει, διότι ο άνθρωπος πάντοτε πρέπει να αναφέρεται πρώτον στον Θεό για κάθε έργο του, ώστε να είναι ευλογημένο και στερεωμένο.
Και οι Προκοπιείς πρόσφυγες, φθάνοντας στον νέο τόπο τους, πρώτον έχτισαν εκκλησία του Οσίου Ιωάννου, διότι εκεί όλα αρχίζουν για την ζωή των πιστών, οι οποίοι ανακαινίζονται μέσα από την Θεία Λειτουργία, τα αλλά Ιερά Μυστήρια και τις Ιερές Ακολουθίες, γι’ αυτό όχι μόνο την έχτισαν αλλά την ευπρεπίσουν και την συντηρούν.
Το ίδιο πνεύμα διαπνέει τις γενεές των χριστιανών και έτσι πρέπει να ανατρέφουν και τα παιδιά τους εκκλησιάζοντάς τα, διότι όταν ο άνθρωπος εκκλησιάζεται, όχι μόνο μπαίνει στην Εκκλησία, αλλά ζει στην Εκκλησία και μαρτυρεί την Εκκλησία. Οφείλουμε, λοιπόν, οι εκκλησιαζόμενοι να παρακινούμε, να νοιαζόμαστε για την είσοδο όλων των πιστών στην Εκκλησία και για την συμμετοχή τους στα της Εκκλησίας με κατάλληλη προετοιμασία, μα και να διαλύουμε τις διαβολικές προφάσεις για απουσία και έξοδο από την Εκκλησία, που οδηγούν σε μια χωρίς νόημα ζωή.
Ζωντανό παράδειγμα των παραπάνω είναι ο Όσιος Ιωάννης, ο οποίος ανατράφηκε από τους γονείς του με πόθο για την αγάπη του Θεού και την Εκκλησία και όταν τον έπιασαν αιχμάλωτο, οδηγήθηκε στην σκλαβιά και την απιστία, αλλά ενώ έμεινε δούλος, δεν διανοήθηκε να χωριστεί από την αγάπη του Χριστού, έστω κι αν βασανίστηκε γι’ αυτό. Κι ενώ έζησε και πέθανε ως δούλος, ζούσε μέσα στην ελευθερία όντας συνεχώς ενωμένος με τον Χριστό, μένοντας αφοσιωμένος στην αγάπη Του, προσευχόμενος συνεχώς και κοινωνώντας κάθε εβδομάδα.
Αν νομίζουμε ότι η ζωή του οσίου Ιωάννου ήταν ζωή ενός τέλειου χριστιανού, που εμείς δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν ήταν κατορθώματα, αλλά πνευματικά γυμνάσματα, στα οποία όλοι μπορούμε να ασκούμαστε για να κερδίσουμε κατά χάριν την τελειότητα.
Την Κυριακή το πρωί, τελέσθηκαν ο Όρθρος, η Αρχιερατική χοροστασία και η Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος και κήρυξε τον θείο λόγο ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου αναφερθείς στο περιεχόμενο της διατεταγμένης ευαγγελικής περικοπής (Λουκάν στ΄, 31-36), την οποία ακολούθες ερμήνευσε.
Μετά την συμμετοχή πολλών πιστών στο Κοινό Ποτήριο και πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος άγιος Χαλκίδος ευχαρίστησε τους συλλειτουργούς του, τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη, τους εκ του Πατριαρχίου Βουλγαρίας παρεπιδήμους Κληρικούς με επικεφαλής τον Αρχιμ. Βασίλειο-Πρωτοσύγκελλο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου τον Αρχιμ. Νικόδημου Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως και Αντιπρόεδρο του Ιερού Προσκυνήματος, τον οποίο συνεχάρη για το μεστό νοημάτων κήρυγμά του, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αρχιμ. Νικηφόρο Ευσταθίου, τον Πρωτοπρεσβ. Ιωάννη Μάρκου Αρχιερατικό Επίτροπο Κηρέως, τους Ιερείς του Προσκυνήματος και όλους τους, εγγύς ή μακράν, προσελθόντες Κληρικούς.
Επίσης, με ευγνωμοσύνη μνημόνευσε ονομαστικά τους κτήτορες και τους κοπιώντες στο Ιερό Προσκύνημα, οι οποίοι είναι οι εργάτες και συνεχιστές της λειτουργικής ζωής και προσφοράς του Ευαγούς Ιδρύματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου. Μάλιστα, ο ίδιος ο Μητροπολίτης, με έκδηλη συγκίνηση, ανέγνωσε σε όλο το εκκλησίασμα το χρονικό των Εγκαινίων, όπως το συνέταξε ο τελέσας αυτά μακαριστός Μητροπολίτης Νικόλαος Σελέντης:
“Εν Προκοπίω Ευβοίας σήμερον την 21ην Σεπτεμβρίου 1969, έχων συλλειτουργούς τους Πανος. Αρχιμ. Πολύκαρπον Χρυσικόν-Πρωτοσύγκελλον (μακαριστό ήδη Επίσκοπο Τανάγρας), Βασίλειον Οικονόμου-Ιεροκήρυκα, Ειρηναίον Γεωργιάδη-Ιεροκήρυκα, Νεκτάριον Τσούβαλη-υπεύθυνον επί των εγκαινίων, Κωνσταντίνον Χάρην-Ιεροκήρυκα Ι. Μητροπόλεως Καρυστίας, τους ευλαβ. Ιερείς Ιωάννην Βερνέζον, Αριστ. Καραγιάννην, Μιλτ. Φράγκον, Θεόδ. Θεοδοσίου και Γεώργιον Κορδώνη, θεία συνάρσει, ετέλεσα τα εγκαίνια, συνωδά τοις θείοις και Ιεροίς Κανόσι της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, του εν τω ως άνω ειρημένω χωρίω νεοδμήτου προσκυνηματικού Ιερού Ναού, επ’ ονόματι Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, τη αιτήσει του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού. Η όλη τελετή μετεδόθη διά του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών και ενεποίησεν εντύπωσιν εις τους ακροατάς, πολλοί των οποίων δεν είχον παρακολουθήσει ταύτην. Κατά το διάστημα της τριπλής λιτανείας πέριξ του Ι. Ναού μετεδίδετο κείμενον σχετικόν με την τελετήν, διά του οποίου κατετοπίζετο ο ακροατής και ακαλύπτετο ο κενός χρόνος της επανακάμψεώς μας πρό του μικροφώνου του Ραδιοφωνικού Σταθμού. Προσήλθε πλήθος κόσμου. Η τελετή εμαγνητοφωνήθη και εκρατήθει εις το αρχείον του Ι. Ναού.
+Ο Χαλκίδος Νικολαος”
Επίσης ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε όλους τους προσκυνητές μεταξύ των οποίων οι Βουλευτές Ευβοίας Σίμος Κεδίκογλου και Σπύρος Πνευματικός οι Δήμαρχοι Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης Γεώργιος Τσαπουρνιώτης και Διρφύων Μεσσαπίων Γεώργιος Ψαθάς, και τους προσκάλεσε να συμμετάσχουν με ευλάβεια και χαρά στην καθιερωμένη Λιτανεία του Σεπτού σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου, που εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε.
Στις Ι. Ακολουθίες έψαλλαν θαυμάσια Χοροί Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των κ. Θεοδοσίου Στεργιόπουλου και κ. Νικολάου Ενωτιάδη, Πρωτοψάλτου και Λαμπαδαρίου, αντιστοίχως, του Ι. Προσκυνήματος.
Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε στον Ξενώνα του Οσίου Ιωάννου με τους Εθελοντές του Ιερού Προσκυνήματος, προς τους οποίους, κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, παρατίθεται τράπεζα.
Όλες οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7 fm).
Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Δημήτριος Πετρογιάννης
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ